Valon kerrostaminen

Valoa kerrostamalla tilaan luodaan harmoniaa ja syvyyttä. Mielenkiintoisia yksityiskohtia korostamalla yksinkertaisestakin sisustuksesta voidaan saada näyttävä.

Perinteisesti on totuttu ajattelemaan, että huone valaistaan kattovalaisimella ja monesti sitä on pidetty riittävänä. Toki kattovalaistus on yleensä huoneen tärkein valonlähde, mutta tunnelman ja kodikkuuden tuojaksi ne harvoin yksistään soveltuvat.

 

Sisustusvalaistusta suunnitellessa on hyvä muistaa, että erilaisilla valaisimilla on erilaiset käyttötarkoitukset. Siinä missä kattovalaisin toimii yleisvalaisimena, esimerkiksi lukuvaloksi pääsääntöisesti soveltuu paremmin seinä-, pöytä- tai lattiavalaisin.

 

Kerrostamalla valaistukseen luodaan harmoniaa ja syvyyttä. Aloita miettimällä, missä kohdassa huonetta tarvitset enemmän valoa esimerkiksi lukemiseen tai tarkkuutta vaativiin tehtäviin ja millaisia yksityiskohtia haluat korostaa.

 

Käyttötarkoituksen lisäksi on syytä huomioida, mille korkeudelle valo sijoitellaan. Hyvä nyrkkisääntö on sijoittaa valonlähteet ainakin kattoon sekä silmien ja rinnan korkeudelle.

 

Myös seinän, katon tai huonekalujen kautta heijastettavan epäsuoran valaistuksen käyttöä on syytä harkita. Epäsuora valaistus on pehmeää ja usein tällä saadaan luotua miellyttävän kodikas tunnelma.

 

Käsittelimme epäsuoraa valaistusta edellisessä blogipostauksessamme. Mikäli et ole vielä lukenut tekstiä, löydät sen täältä!

 

Kerrostamisen avulla voidaan korostaa ja luoda mielenkiintoisia yksityiskohtia. Lisäksi kerrostaminen vaikuttaa siihen, minkä kokoiselta tila tuntuu. Sopivassa kulmassa heijastettu epäsuora valaistus voi saada tilan tuntumaan todellisuutta suuremmalta.

 

Suunnitellessasi valaistuksen kerrostamista, kiinnitä huomio erityisesti huoneen tasapainoon. Valaistuksen ei tarvitse olla tasainen joka puolella huonetta, vaan esimerkiksi hämärämmät kohdat mahdollistavat näyttävien varjostumien muodostumisen.

 

Kuten sisustaminen ylipäätään, myös sisustusvalaistus on yksi taiteen muoto. Ei ole oikea tai väärää tapaa valaista kotia, vaan sinun tulee löytää itsellesi mieluisa tapa luoda valaistus.

 

Ideoita kannattaa hakea esimerkiksi sisustusohjelmista ja netistä. Tarvittaessa voit myös palkata sisustussuunnittelijan miettimään valaistukseen liittyviä asioita kanssasi.

 

Paina tästä ja tutustu sisustusvalaisintarjontaamme!