Tärkein sisustusvalaisimen valintaan liittyvä tekijä

Sisustusvalaisimen valinta on yllättävän yksinkertaista. Sinun tulee vain löytää valaisin, joka täyttää kaksi kriittistä kriteeriä. Kaikki muu voidaan ratkaista lampun valinnan yhteydessä.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että valaisimen tulee miellyttää silmää ja näyttää mukavalta siinä ympäristössä, johon se asennetaan. Muilla tekijöillä ei ole juurikaan tässä vaiheessa väliä.

 

Nykyaikaiset valaisimet on nimittäin suunniteltu ja rakennettu siten, että varsinaiset tekniset ominaisuudet valitaan siinä yhteydessä, kun päätetään millainen lamppu valaisimeen asennetaan.

 

Sisustusvalaisimen valinta on siis makuasia, mutta lampun valinnassa on hyvä ymmärtää tietyt tekniset perusperiaatteet.

 

Värilämpötila

 

Lampun valinnan yhteydessä törmää lähes väistämättä sanaan kelvin. Kelvineillä kuvataan lampun värilämpötilaa eli valon koettua sävyä. Käytännössä kyse on suhteesta, jolla sininen ja punainen valo sekoittuvat keskenään.

 

Ihmisen kyky erottaa värilämpötiloja on noin 2290-11000K välillä. Asteikon alapäässä on punainen valo (2000K) ja yläpäässä sininen valo 12000-18000.

 

Värilämpötilojen kautta voidaan jäljitellä vuorokaudenaikoja ja näin se vaikuttaa myös vireystilaan.

 

Mitä enemmän sinistä valoa eli mitä korkeampi kelvin-lukema, sitä enemmän valo muistuttaa päivänvaloa. Silloin puhutaan kylmästä valosta. Sininen valo heikentää myös melatoniinin eli unihormonin tuotantoa, joten kovinkaan korkeille kelvineille ei kannata itseään altistaa ennen nukkumaanmenoa.

 

Matalat kelvinit eli punainen valo taas muistuttaa auringonlaskua. Siksi esimerkiksi makuuhuoneessa kannattaa suosia asteikon matalasta päästä löytyviä lämpimiä värisävyjä.

 

Miten lampun värilämpötila valitaan?

 

Yleisimmät kodin led-valaistuksessa käytetyt valon värit ovat 2700K, 3000K sekä 4000K. Näistä kaksi ensimmäistä ovat sävyltään lämpimiä valkoisia ja 4000K on neutraalin valkoinen.

 

Värilämpötilan valintaan ei ole olemassa mitään yleistä sääntöä. Tärkeintä on löytää parhaiten käyttötarkoitusta ja omaa mieltymystä vastaava sävy.

 

Kokeile eri värilämpötilan lamppuja ja valitse se, mikä näyttää ja tuntuu parhaalta.

 

Jos kuitenkin haluat jotain mistä lähteä liikkeelle, tässä muutamia yleisiä perusperiaatteita:

 

  • Puun kanssa käytetään usein lämpimiä värisävyjä
  • Mikäli sisustuksessa on käytetty lämpimiä sävyjä, lampuissa suositaan yleensä 3000K värilämpötilaa
  • Musta-valkoisen sisustuksen kanssa 4000K toimii monesti mukavasti

 

Joskus parhaat tulokset saadaan perusperiaatteiden vastaisella toiminnalla, joten kokeile rohkeasti!

 

Eri värilämpötilojen sekoittaminen

 

Toisinaan törmäämme kysymyksiin eri värilämpötilojen sekoittamisesta. Voiko esimerkiksi 3000K ja 4000K lampuilla varustetut valaisimet olla samassa tilassa?

 

Kyllä voi! Mutta…

 

Eri värilämpötiloilla varustettujen lamppujen käyttäminen samassa tilassa on syytä olla harkittua.

 

Esimerkiksi kattovalaisimessa voidaan käyttää 4000K lamppua, joka laitetaan illan tullen pois päältä ja rauhoittava tunnelma luodaan 3000K lampulla varustetulla pöytävalaisimella.

 

Myös erilaisten valokerrosten tai kohdevalojen käyttö voi olla syy käyttää eri värilämpötiloja samassa tilassa.

 

Pääsääntöisesti on kuitenkin syytä huomioida, että valaistuksesta saadaan yhtenäisen näköistä käyttämällä samaa värilämpötilaa kaikissa huoneen valaisimissa.

 

Yhteenveto

 

Vaikka tässä tekstissä tuli esiin jotain värilämpötilan valintaan vaikuttavia tekijöitä, kyse on kuitenkin mieltymyksestä. Kokeile ja valitse se, mistä tykkäät kaikista eniten.

 

Saat tilattua tyylikkäät sisustusvalaisimet ja eri värilämpötilalla varustetut lamput verkkokaupastamme!

 

Seuraavassa tekstissä käsittelemme mm. valon tehoa. Sitä ei muuten enää määritetä wattien avulla kuten aiemmin… Lue seuraava teksti painamalla tästä!

 

Pysy kuulolla!