Sisustusvalaisimen asentaminen

Sisustusvalaisimen asentaminen on sähkötyötä. On tärkeää, että valaisimen asentaja tietää mitä on tekemässä, sillä virheellisesti tehdyn asennustyön vahingot voivat pahimmillaan olla tuhoisat.

Toisaalta sisustusvalaisimen asentaminen ei ole rakettitiedettä, vaikka sähkömiehet mielellään sellaisen kuvan antavat. Mukavahan sähkömiehen on laskuttaa 85 € käynnistä, jonka aikana laitetaan kirjaimellisesti pistoke pistorasiaan.

 

Valitettavasti tuo ei ollut vitsi.

 

Sähkömiesten tarkoin varjelema salaisuus on käydä laittamassa sisustusvalaisimesta löytyvä pistoke katossa olevaan valaisinpistorasiaan. Asiasta ymmärtämätön asiakas maksaa tyytyväisenä “asennustyöstä”, jonka olisi voinut tehdä omin käsin puolessa minuutissa.

 

Aina asentaminen ei kuitenkaan suju ihan näin yksinkertaisesti. Tässä tekstissä tarkastellaan sisustusvalaisimen erilaisia asennustapoja ja käydään läpi mitä voit tehdä itse ja mihin tarvitset sähkömiehen apua.

 

Pistotulppa pistorasiaan

 

Tämän voit tehdä itse. Esimerkiksi pöytävalaisimen asennus voi kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että pistoke laitetaan seinässä olevaan pistorasiaan.

Nykyään monen kotoa löytyy myös katosta valmiit valaisinpistorasiat. Toimintaperiaate näissä on samanlainen kuin seinässä olevassa pistorasiassa. Mikäli asennat sisustusvalaisimen kiinteää asennusta muuttamatta, esimerkiksi kattokoukkuun, selviät asennustyöstä itse.

 

Asennus johdoilla

 

Mikäli valmiita valaisinpistorasioita ei ole, todennäköisesti kattovalolle löytyy kuitenkin kiinteät asennukset, johon valaisin voidaan asentaa johdoilla.

 

Asentaminen tapahtuu siten, että saman väriset johdot yhdistetään toisiinsa ruuvamalla ne kiinni sokeripalan vastakkaisilta puolilta.

 

Myös johdoilla asentaminen onnistuu sinulta itse, mikäli kiinteää asennusta ei muuteta.

 

Kiinteän asennuksen muuttaminen tai sähkörasian avaaminen

 

On olemassa tilanteita, joissa sähkömiehet ovat palkkansa ansainneet.

 

Mikäli sisustusvalaisimen asennus edellyttää kiinteän asennuksen muuttamista tai sähkörasian avaamista, ei näitä asennuksia saa tehdä itse. Tällaisia muutostöitä saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.

 

Yhteenveto

 

Pääsääntöisesti sisustusvalaisimen vaihtaminen onnistuu lähes keneltä tahansa nopeasti ja helposti. Tästä syystä sisustusvalaisin voidaan vaihtaa esimerkiksi muun sisustuksen vaihtamisen yhteydessä tai vaikka vuodenaikojen mukaan.

 

On kuitenkin tilanteita, joissa asennustyötä ei pidä lähteä tekemään itse. Tällaisia ovat tilanteet, jossa tehdään muutostöitä kiinteisiin asennuksiin tai avataan pistorasioita. Silloin on syytä ottaa yhteyttä sähköalan ammattilaiseen.

 

Niin kauan kuin pysytään kiinteissä asennuksissa, voit itse vaihtaa sisustusvalaisimen. Valaistus on siis mukautuva sisustuselementti, jota voidaan vaihtaa tarpeen mukaan miellyttävän fengshuin luomiseksi.

 

Siirry tutustumaan sisustusvalaisimien valikoimaamme painamalla tästä!