Lampun ominaisuuksien valinta

Valaisimen tekniset ominaisuudet valitaan lampun valinnan yhteydessä. Tässä tekstissä käymme läpi tärkeimpiä lampun valintaan liittyviä tekijöitä .

Edellisessä tekstissä käsittelimme lampun värilämpötilan valintaa. Mikäli et vielä lukenut tekstiä, löydät sen täältä.

 

Kuvittele olevasi kaupassa lamppuhyllyllä tutkimassa eri vaihtoehtoja. Pakkauksista löytyy paljon erilaisia termejä ja arvoja. Lumenit, watit, sytytyskerrat, Ra-indeksi…

 

Osaatko näiden perusteella valita sinua parhaiten palvelevan lampun?

 

Ei hätää.

 

Tämän tekstin luettuasi voit tuntea olosi kotoisaksi lamppuhyllyn äärellä tai vielä parempaa – voit tilata lampun suoraan verkkokaupasta tietäen mitä on tulossa!

 

Kanta

 

Ennen lamppukaupoille lähtemistä tarkista valaisimesta, millaisella kannalla varustetut lamput soveltuvat asennettavaksi.

 

Sytytyskertojen määrä

 

Kukapa meistä ei olisi lapsena räpsytellyt valoja päälle ja pois, nauraen räkäisesti. Todennäköisesti tämä hauskanpito loppui lyhyeen aikuisen käskiessä lopettaa, jotta lamppu ei pala.

 

Perusteet leikin kieltämiselle ovat pätevät. Lamput nimittäin kestävät vain tietyn määrän sytytyksiä.

 

Normaalisti sytytyskertojen määrä vaihtelee 400 000 kerrasta jopa yli miljoonaan kertaan. Päätöstä tehdessä kannattaa miettiä lampun käyttötarkoitusta. Esimerkiksi lapsiperheessä wc:n valo pistetään päivän aikana kymmeniä kertoja päälle ja pois.

 

Käyttöikä tunteina

 

Valon käyttöikä tunteina on toinen tekijä, joka määrittää kuinka pitkään voit käyttää lamppua ennen kuin se tarvitsee uusia. Lukua ei kuitenkaan tule ottaa lupauksena, vaan kyse on lampun polttotestauksessa saadusta tuloksesta.

 

Laadukkaiden led-lampujen käyttöikä on 25 000 tuntia.

 

Himmennettävyys

 

Himmennettävyys kertoo soveltuuko lamppu himmentimellä varustettuun valaisimeen.

 

Teho (W)

 

Aikanaan “wattimäärä” kuvasti lampun tehoa, joka puolestaan kertoi valon määrän. Mitä enemmän watteja, sitä kirkkaammin hehkulamppu paloi.

 

Kirkkauden sijaan nykyaikaisissa led-lampuissa watit kertovat ainoastaan sen, kuinka paljon lamppu kuluttaa sähköä.

 

Valon määrä (lm, lumen)

 

Wattien sijaan valon määrä eli kirkkaus ilmoitetaan nykyään lumeneina. Yleisvalaistukseen käytetään yleisesti 800-1000 lumenen lamppuja, kun tunnelmavalaistuksessa lumen-arvot jäävät tyypillisesti alle 800.

 

Vertailun vuoksi 60 watin hehkulamppu vastaa noin 800 lm valotehoa.

 

Värilämpötila (K, kelvin)

 

Värilämpötilan valinnan käsittelimme edellisessä tekstissä perinpohjaisesti. Jos teksti on lukematta tai kaipaat muistin virkistämistä, lue teksti täältä.

 

Värintoistokyky (Ra)

 

Led-valaisimia kritisoitiin aikanaan siitä, että ne toistivat huonosti punaista valoa eli lämpimiä värisävyjä. Tämän seurauksena valo oli kliinisen valkoista, joka toi mieleen esimerkiksi sairaalassa käytetyn valaistuksen.

 

Värintoistoa kuvataan Ra-indeksillä ja CRI:llä. Normaalisti kotikäytössä suositeltu Ra sijoittuu 80-85 välille. Mikäli tilassa esimerkiksi maalataan tai tehdään tarkkuutta vaativia töitä, voi olla järkevä valita Ra 90 -lamppu.

 

Energiankulutus (kWh/1000 h)

 

Kuinka paljon lamppu kuluttaa energiaa? Tämä mitataan kilowattitunteina 1000 käyttötuntia kohti. Mitä korkeampi lukema, sitä enemmän lampun pitäminen päällä vie energiaa.

 

Huomioi myös…

 

Lampun käyttötarkoitus on syytä huomioida lampun säteilykulmaa valittaessa. Onko kyseessä kohdistettu spottivalo vai olisiko syytä valita hehkulampun tapaan ympärisäteilevä led-valaisin?

 

Yhteenveto

 

Kuten varmasti huomasit, lampuista löytyy useita erilaisia teknisiä ominaisuuksia.

 

Tästä syystä olemme painottaneet ja painotamme edelleen, että sisustusvalaisimen valinnan tärkein kriteeri on silmän miellyttäminen. Tämän lisäksi valaisimen tulee istua mukavasti käyttöympäristöön.

 

Nämä kaksi tekijää riittävät, sillä varsinaiset tekniset ominaisuudet tulevat lampun valinnan kautta.

 

Valaisimien erilaisia käyttöympäristöjä on lukemattomia, joten emme voi yksiselitteisesti kertoa, millainen lamppu on syytä valita.

 

Suosittelemme hankkimaan erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja lamppuja ja kokeilemaan, mikä toimii parhaiten. Lamput ovat onneksi edullisia ja voit mm. kokeilla makuuhuoneen 2700K lamppua olohuoneen tunnelmavalaisimeen.

 

Tiedätkö muuten mistä lamput kannattaa hankkia?

 
Sisustusvalaisin.fi-verkkokaupasta. Pääset tutustumaan lamppuvalikoimaamme painamalla tästä!